Wikipedia vs. NE

För att vara rättvis och balansera det förra inlägget så tar jag med två exempel där jag börjar med NE och kollar Wikipedia. Eftersom jag inte använder NE.se så ofta så tar jag två artiklar från förstasidan på ne.se (Nya uppslagsord i urval): trappistöl och ultimate fighting.

Rond 1 – Sprit

NE:

trappistöl, överjäst öl, framställt inom eller under kontroll av trappistklostren i främst Belgien, Nederländerna och Tyskland. Trappistöl är ingen egen ölsort utan räknas till öltypen ale, är överjäst till hög alkoholhalt (5–11,5 volymprocent) och indelas i grupper efter alkoholstyrka, färg och smak. En indelning är i enkel, som är ett förhållandevis alkoholsvagt (5–8 volymprocent), lite ljusare trappistöl, dubbel, en mörkare, lite sötare variant med samma alkoholhalt, och trippel, en halvmörk, fyllig och söt variant med hög alkoholhalt (8–11,5 volymprocent). Andra varianter förekommer, exempelvis torrare halvmörka och alkoholsvagare (6–8 volymprocent) sorter. Vid klostret La Trappe i Normandie, Frankrike, där trappistmunkarnas bryggartradition började 1864, framställs också ett underjäst veteöl av hög kvalitet.
2007-12-04 Källa Nationalencyklopedin
http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=1417902

Artikeltips: sydafrikanska viner, svagdricka, georgiska viner, spanska viner, Frankrike, amerikanska viner, Sauvignon Blanc, kazakstanska viner

Wikipedia (sv): Trappistöl
Wikipedia (en): Trappist beer

Rond 2 – Våld

ultimate fighting (engelska), tävlingsform inom kampsport, utvecklad under 1990-talet i USA men inspirerad av den brasilianska tävlingsformen vale tudo (portugisiska för ‘allt tillåtet’). Såväl brottning som slag och sparkar ingår. Idrottare från olika kampsporter möts i matcher med ett minimum av regler. Medlemmar i den brasilianska familjen Gracie, utövare av brasiliansk jujutsu, har medverkat både som arrangörer och vinnande deltagare i tävlingarna. Matcharenan brukar vara inhägnad, vilket lett till namnet cagefighting.
2007-12-04 Källa Nationalencyklopedin
http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=1387983

Artikeltips: frisbee, General Dynamics Corporation, Bobby Hackett, jaktflygplan, PIUS-reaktorn, Joanna Russ, stridsfordon, Paul Tillich

Wikipedia (sv): ultimate fighting -> Vale tudo
Wikipedia (en): ultimate fighting -> Ultimate Fighting Championship

Slutsats

För trappistölen så är NE bättre än svenska wikipedia men sämre än den engelska artikeln (enligt mig). Men artikeltipsen är ju väldigt konstiga, spanska viner liksom?

När det gäller ultimate fighting så blir det svårare eftersom kampformen ockå benämns mixed martial arts, cage fighting, vale tudo och no holds barred (enligt wikipedia). Båda wikipedia-artiklarna länkar vidare till andra artiklar, den svenska till vale tudo och den engelska till UFC. De engelskspråkiga artiklarna sett som en helhet (Mixed martial arts, Vale tudo och UFC) är ju betydligt bättre och mer fördjupande än NE. Och återigen är artikeltipsen åt helvete, ”frisbee” liksom, kan det möjligen vara en automatisk länkning som inte fattar att Ultimate inte har något med ultimate fighting att göra? JA! Puckade NE.

I NE-artiklarna så är inte heller några ord länkade vidare till andra artiklar vilket gör vidare sökning jobbigt när artikeltipsen är helt värdelösa. Exempelvis så krävdes en gissning för att hitta artikeln för ”mixed martial arts”. Varför är inte den ett artikeltips kan man undra?

Sådär, nu har jag varit rättvis också!

Kommentarer är avstängda.