Meditation över kvällspressen

Arne Anka, ser verkligheten som den är

Ett slumpmässigt nedslag i en av Aftonbladets alla alarmrapporter visar inte helt oväntat, med ganska liten ansträngning, hur kvällspressen fungerar.

Artikeln Din mobil kan öka risken för hjärntumör visar vid första anblick en sund skepticism när man använder det lilla, men viktiga, ordet ”kan”. Anmärkningsvärt eftersom Aftonbladet inte direkt är känd för sin skeptiska hållning. Men om man klickar på länken så känner man snabbt igen sig, mycket namedroppande av ”ansedda internationella tidskrifter” och ”WHO-organ” och redan i ingressen har man tappat bort alla tidigare reservationer.

Dramatisk ökning av elakartade tumörer
Mobiltelefoner ökar risken för elakartad hjärntumör med 39 procent.
Det visar en ny FN-studie.
– Undersökningen är den största i sitt slag och en kalldusch för mobilbranschen, säger professor Lennart Hardell.

Ord och inga visor! Vidare så hittar man en punktlista med de skrämmande resultaten från studien uppbackat med massa statistik och siffror som iaf jag inte har några perspektiv på vad de egentligen betyder. Man skaffar sig även ett eget uttalande från en professor som delvis bekräftar att det är ett allvarligt larm. Han försöker sig dock på att införa något slags perspektiv med att jämföra med rökare och lungcancer, men eftersom konventionell visdom jämställer rökning med lungcancer så säger inte ”tusen gånger större” egentligen så mycket. Självklart så avslutas artikeln med några handfasta råd där DU kan minska risken själv.

Länkar bort från artikeln går till en annan artikel på aftonbladet där en familj får komma till tals med sin oro. Man kan även gå in i ett, än så länge tomt, forum och diskutera artikeln.

Slutklämmen är ju länken till plus-artikeln om ”De farligaste och säkraste mobilerna”, information som man efter att ha läst denna artikel verkligen måste ha: ”Är jag drabbad?!?” Och för att läsa denna och andra ”livsnödvändiga” plusartiklar så får man pröjsa 19 spänn per månad, tillsvidare, en bra deal helt enkelt! För Aftonbladet.

Så var är artikeln som refereras? FN-studien som man rapporterar om? Artikeln man inte vet namnet på? En länk för vidare läsning?

Jag har precis avslutat en enpoängskurs i informationssökning och börjar hitta ganska bra i de akademiska databasernas och tidskrifternas förlovade land. Det var därför inte så svårt att hitta artikeln i tidskriften International Journal of Cancer. Nu har jag inte tillgång till hela artikeln eftersom medicin inte är mitt vetenskapliga område (Syster?) men om man bara läser abstract så tycker jag att sista meningen är tillräckligt intressant för att få mig att skriva detta långdragna blogginlägg.

Although our results overall do not indicate an increased risk of glioma in relation to mobile phone use, the possible risk in the most heavily exposed part of the brain with long-term use needs to be explored further before firm conclusions can be drawn.

Uppdatering: När jag funderade mer på Arne Anka-rutan högst upp så mindes jag ju det mycket roliga tricket med att knappa in ”aftonhoran.se” i adressfältet i din webbläsare. Testa!

Aftonhoran lyckas igen!

Uppdatering 2:
Inte helt oväntat är löpsedeln ett under av tätt packad information.
Fara! Köp mig!


8 kommentarer to “Meditation över kvällspressen”

 1. Syster skriver:

  Ja, vad kan man säga… Jag har heller inte tillgång till hela artikeln men i abstract, precis som du skriver, så står det ju faktiskt ganska så svart på vitt att det inte ger en ökad risk. Det är fascinerande hur saker och ting kan förvridas!
  Sen att jag är ganska så övertygad om att vi kommer få se nån slags effekt av mobilanvändandet på framtida generationer är ju en annan femma… Den övertygelsen har jag kommit fram till själv, inte genom att läsa Aftonbladet. Och då känns det mycket mer trovärdigt, eller hur?! :)

 2. Mattias skriver:

  Oavsett om du är övertygad eller inte så finns ju alltid försiktighetsprincipen. Jag sökte lite i de databaser jag har tillgång till fulltext i och hittade denna artikel som dels säger:

  ”The literature is replete with many studies carried out in vivo and in vitro on animals, cell cultures, tissue cultures, enzymes, protein, molecules and DNA solutions etc. that were exposed to RF radiation similar to mobile phone emissions with inconclusive results. The results that appeared to indicate positive effects due to exposure to mobile phone emissions were in most cases not supported by similar studies carried out under apparently the same conditions.”

  Men samtidigt så anammas den fina försiktighetsprincipen.

  ”Yet still, a cautionary attitude should be adopted in view of the universal use of mobile phones.”

  Problemet är ju som vanligt att försiktighetsprincipen är på kollisionskurs med kortsiktig tillväxt och den där mobilbranschen som inte vill höra något om försiktighet. Ex. så kräver högre dataöverföringshastigheter såsom 3G och framtida 4G osv, antingen högre effekt per basstation eller fler basstationer (se pdf, sid.3). Slutklämmen på ovan nämnda artikel är lite lika, men ändå tvärtom Aftonbladets där man säger att trots att det inte finns någon bevisad risk bör man ändock använda tillförsikt, om man är vettig:

  ”Until well controlled experiments producing data that are supported by other similar studies and conclusively showing no health hazards from RF fields similar to mobile phone emissions, it is prudent to decrease exposure to RF radiations whether from mobile phone emissions or from base station emissions. Hence it is advisable to not use mobile phones when the received singal is weak, since the mobile phone will respond by relatively increasing the power it uses and more radiations are emitted. Some shielding material used as a case for the mobile can absorb some of the emitted radiation. Limited use of the mobile phone and for lesser periods is advised. Also hands-free kits can be used to reduce exposure to the phone emissions by increasing the distance between the phone and the body. Little or no advantage is gained if the phone is just moved from the head to for example the waist. Base stations should not be close to children schools and their emitted beam not directed at it. An exclusion zone should surround areas where there is a possibility of over exposure to RF fields of either workers or the public. Use of mobile phones is to be restricted or prohibited in hospitals for possibility of interference with sensitive hospital electronic gadgets. Finally use of mobile phones while driving should be avoided.”

 3. Mattias skriver:

  Kan vara värt att notera att den där artikeln i IEEE hittades genom att söka på emf AND effect AND health och plocka någon av de första träffarna som jag såg. Skulle jag kunna ämnesområdet bättre och sökt mer seriöst hade jag nog säkert hittat andra ”bättre” artiklar som kanske gav en annan bild. Jag måste ju erkänna att jag egentligen inte vet vad jag pratar om! :)

 4. Mamma skriver:

  Hmmm… Då får väl jag erkänna att inte jag heller vet vad du pratar om!! :D

 5. Syster skriver:

  Vet du hur länge hela läkarkåren trodde att åderlåtning var en finfin behandling, och därigenom bot, för i princip alla människans krämpor? Och vet du hur många det var som ifrågasatte det? Inte många. Men till slut var det nån som slog näven i bordet.

 6. Mattias skriver:

  ”Vet du hur länge hela läkarkåren trodde att åderlåtning var en finfin behandling, och därigenom bot, för i princip alla människans krämpor?”

  Nepp, det vet jag faktiskt inte.

 7. Syster skriver:

  Nej, men det var verkligen aslänge! De trodde att alla sjukdomar och krämpor människan fick berodde på en obalans i kroppsvätskorna (humoralpatologi). Men eftersom det är svårt att tömma typ galla så var det blodet man gick på . ”Sjukt slem” skulle tappas från kroppen för att få ut det onda. Redan Hippokrates, 300 f.Kr, gav en vägledning i hur blodet skulle tappas och det var inte förrän på 1850-talet som man slutade använda åderlåtning som behandlingsmetod. Vet inte hur jag ska få till knorren och kopplingen till mobiltelefoni nu igen men jag förutsätter att du förstår min ställning!

 8. Random uses of ones and zeros » Arkiv » Bondfångarpsykologer ♥ kvällspressen skriver:

  […] Det gick inte många dagar sedan jag dissade Aftonbladet förrän jag på annat håll får läsa ett mycket vettigt blogginlägg […]